دومینو قطعات مستطیل شکلی هستند که در هر قطعه، دو طرح و تصویر وجود دارد. قطعات دومینو بهگونهای با یکدیگر ارتباط دارند که کودکان با پیدا کردن آن ارتباط، قطعات را در کنار یکدیگر میچینند.
دومینو متشکل از مهرههای مستطیل شکل که با جنسهای گوناگون می باشد و از کنار هم قرار گرفتن این مهرهها می توان اشکال و تصاویر جذابی به وجود آورد.هم اکنون نیز در جهان فستیوالی به نام روز دومینو برگزار می گردد که طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد.
مسابقات دومینو با طراحی مکانیزمهای تعیین شده همراه با تکنیک های چیدمان مهرههای دومینو و تلفیقی از هنرو خلاقیت، برگزار می شود.
با توجه به توانایی ذهنی کودک، میتوان از حدود سه سالگی شروع کرد.
دومینوی شکل را معمولاً بهوسیلۀ تصویر حیوانات، اشیاء گیاهان یا تابلوهای مختلف که کودک هر روز با آنها سروکار دارد، تهیه میکنند تا در حیطۀ تجربیات کودک باشد.
تصاویری را که میخواهیم با آنها دومینو را درست کنیم، از وسط میبریم. بعد دو نیمه از دو شکل متفاوت را بر روی مقوایی مستطیل شکل میچسبانیم.
تعداد مقواها را ۲۰ تا ۰ عدد انتخاب میکنیم، سپس مقوا را پهلوی هم میگذاریم تا بهصورت تابلویی که اشیاء یا حیوانات گوناگونی را نشان میدهد، درآبد. اندازۀ آن را میتوان ۶*۳ یا ۱۲*۶ ساخت.
در دومینوی نقطه، بهجای شکلها از نقطه استفاده میشود و تعداد کارتهای آن ۲۸ عدد مستطیل به ابعاد ۴*۸ سانتیمتری است که آنها را بهوسیلۀ ماژیک یا مداد خط میکشیم تا به دو قسمت مساوی (دو مربع به ابعاد ۴*۴) تقسیم شود و بهترتیب زیر نقطهگذاری میکنیم:
در مستطیل اول هر دو مربع سفید، در مستطیل دوم یک مربع سفید، یک مربع فقط یک نقطه و بعد سفید و دو نقطه تا شش.
در سری دوم: یک و یک، یک و دو، … یک و شش و به همین ترتیب تا عدد شش ادامه میدهیم و آخرین کارت تهیه شده شش و شش خواهد بود. در هنگام بازی، کودک باید کارتها را بهگونه ای پهلوی هم بگذارد که دو عدد یکسان در کنار یکدیگر قرار گیرند.
مهرههای مستطیل شکل که با جنسهای گوناگون می باشد که از کنار هم قرار گرفتن این مهرهها می توان اشکال و تصاویر جذابی به وجود آورد.هم اکنون نیز در جهان فستیوالی به نام روز دومینو برگزار می گردد که طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد.
استکینگ (Stacking) و تاپلینگ (Toppling)
در چیدمان مهرهها به شکل تاپلینگ، مهرهها پشت سر هم بر روی سطوح قرار میگیرند و با ضربه به اولین مهره، مهرهها پشت سر هم واژگون می شوند و روشهای مختلفی برای این نوع چیدمان وجود دارد. برای ایجاد تنوع در این نوع چیدمان، می توان از افکت ها و مکانیزمهای الکتریکی و مکانیکی استفاده نمود.
در این نوع چیدمان باید تلاش شود، بر روی یک مهره ایستاده بیشترین مهره به صورت پشته چیده شود.
به مجموعهای از چیدمان که کنار هم قرار گرفته و به صورت چندین سطر و ستون می باشد مزرعه دومینو گویند.
ابتدا طرح مورد نظر را بر روی زمین رسم نموده، سپس مهرههای دومینو را با روشهای مختلف چیدمان می چینیم، پس از آن یک لاین حرکت از دومینو را به نقطه حساس این اشکال (یعنی جایی که با کمترین ضربه فرو بریزد) وصل می کنیم تا به راحتی موقع تاپلینگ فرو بریزید.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید دومینو حداقل با سه هوش از تئوری هوش های چندگانه گاردنر به طورمستقیم ارتباط دارد.شما با انجام بازی دومینو نه تنها هوش تصویری و فضایی خود را به واسطه ایجاد طرحهای مختلف به وسیله مهره های دومینو تقویت می کنید بلکه با درنظر گرفتن فواصل بین مهره ها در طرحهای مختلف ، هوش منطقی و ریاضی خود را به چالش کشیده و با ایجاد مکانیزم ها و افکت های مختلفآنرا محک می زنید.اما این پایان کار نیست ، حالا نوبت هوش جسمی و حرکتی است که با تمرکز بر دستانشما مهره ها را با کمترین لرزش دست در کنار هم قرار دهد و آثار زیبا و چشم نوازی بیافریند.
-توسعه ی قدرت تشخیص شکل، اندازه و رنگ
-توسعه ی مهارتهای پایه هندسه
-توسعه ی درک تقارن، تجانس و زاویه ها
-افزایش آگاهی و درک فرهنگهای مختلف از طریق تماشای فیلم دومینوی کشوهای مختلف
-مصور کردن وقایع و اماکن تاریخی با مهرههای دومینو
-ایجاد افتخارات ملی در زمینه دومینو با ایجاد رکوردهای منطقه ای و جهانی در کشور
-مصور کردن ایدههای خلاق با استفاده از مهرههای دومینو
-پرورش خلاقیت و تحریک تخیل
-ترکیب بندی رنگ مهرهها در طراحی نقشههای دومینو
-آزمایش مکانیسم های مختلف انتقال ضربه بین مهرههای دومینو از نظر سرعت، حرکت و قدرت
و همچنین دومینو اهداف زیر را به دنبال دارد:
۱-تحریک وتقویت نیروی تخیل
۲-رشد خلاقیت های هنری
۳-تقویت توانایی تفسیر نمودارها ، نقشه ها ، تشخیص نشانه ها و نمادها
۴-افزایش توانمندی های علمی و عملی در زمینه طراحی مکانیسم ها
۵-تقویت انواع مهارت های ذهنی (به ویژه مهارت های پایه هندسی و ریاضیات)
۶-افزایش دقت و قدرت تمرکز و هماهنگی بین ذهن و اعضا
۷-ایجاد روحیه مشارکت و همکاری در یک کارگروهی
۸-ایجاد رقابت سالم و هیجان انگیز
۹-کمک به شکوفایی قدرت ابتکار و نوآوری
۱۰-تقویت و پرورش هوش های چندگانه گاردنر
کلمات کلیدی:پیش دبستان پژوهشی دنیای اندیشه، دنیای نوابغ، هوش، پژوهشی، دومینو، کودک،بازی، اصفهان
گردآوری: سارا حسینی
زمستان۱۳۹۸
تلفن ثابت:
شماره روابط عمومی:
شماره موبایل:
آدرس:
ساعات کاری:
برای دیدن ویدئوهای بیشتر به گالری فیلم یا کانال آپارات مراجعه کنید.
کانال آپارات:
https://www.aparat.com/mnavabegh
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مهدکودک و پیش دبستانی دنیای اندیشه (دنیای نوابغ سابق) می باشد