سالهای آغازین زندگی کودک، یکی از مهمترین دورههای رشد او به شمار میآید و آنچه در این دوران رخ میدهد به طور اساسی بر رشد بعدی کودک اثرگذار است.
اکثر مطالعات و پژوهشها نشان میدهد محیط خانواده پاسخگوی رشد اجتماعی کودک بعد از سه سالگی نیست و کودکان در این سن، نیاز به شرکت در فعالیتهای اجتماعی بیشتری دارند و حضور در محیط های شبیه مهدکودک که فقط صرفا وظیفه ی نگهداری را بر عهده نداشته باشند این امکان را به آنها میدهد تا با کودکان همسن و سال خود ارتباط برقرار کرده و به تدریج مهارتهای اجتماعی لازم به دست بیاورند. بسیاری از رفتارهایی که کودکان درخانه نیاموختهاند، در جای دیگری به نام موسسه خلاقیت و پژوهش کودک و نوجوان میآموزند. رفتارهای منفی یا رفتارهایی که چندان مثبت یا جامعهپسند نیستند، کمرنگ میشوند.
بهتر است کودکان تا پایان ۲ سالگی در محیط خانواده و نزد والدین خود باشند. احساس امنیت روانی اولیه و وابستگیهای عاطفی باید به صورت صحیح و طبیعی در خانواده شکل بگیرد. از این سن به بعد کودکان به تجربههای اجتماعی نیز نیاز دارند. ارتباط با همسالان و آموختن بسیاری از مفاهیم را میتوان از طریق اجتماع و همسالان برای فرزندان مهیا کرد. رشد اجتماعی کودک، نحوه ارتباط با دیگران و یادگیری زبان و درک مفاهیم کلامی و غیرکلامی در یک محیط خلاقیت و پژوهش کودک که از معیارهای لازم برای رشد اجتماعی و کلامی کودکان برخوردار باشد، ضروری به نظر میرسد.
به این ترتیب کودکان مجموعهای از رفتارها و اطلاعات مفیدی را میآموزند و از طرف دیگر رفتارهای بدی که آموختهاند با روشهای خاصی که وجود دارد، تعدیل میشود.علاوه بر آن رشد کلامی نیزاهمیت زیادی دارد و تحقیقات نشان میدهد کودکانی که به مراکز خلاقیت و پژوهش رفتهاند، در مقایسه با سایر کودکان ، از واژههای بیشتری استفاده میکنند و نحوه ارتباطشان با دیگران راحتتر است و در کنار تمام آموزش های عملی همراه با بازی روی استعدادهای ذاتی هر کودکی کار می شود و هر کودک بعد از گذراندن هر دوره بازخور بسیار مناسبی از دوره ها ارائه می دهد که این موضوع برای بسیاری از خانوده ها شگفت انگیز خواهد بود و اکثرا با خوشحالی بیان می کنند که این استعداد موسیقی یا نجوم یا نقاشی و …. را خودمان کمی حدس زده بودیم ولی این همه استدلال و بازخور قطعی برای ما خیلی ارزشمند است چرا که چراغ روشنی از آینده ی کودکمان به دست ما رسیده و ما می دانیم در کدام شاخه و رشته و فعالیت باید برای فرزندمان درست و اصولی سرمایه گذاری کنیم .
از دیگر مزیت های قرار گرفتن دلبندان ما در محیط های خلاقیت و پژوهش این هست که برنامه کودکان از نظم و انضباط خاصی برخوردار میشود. برنامه خواب و خوراک آنها به طور منظم از قاعده خاصی پیروی میکند و همچنین آموزش بسیاری از مطالب که ممکن است مادر، در منزل به صورت پراکنده یا به طور غیرعلمی به فرزندش بیاموزد، به صورت منظم و روشمند در جمع و به صورت گروهی آموخته میشود. به طور کلی کودک در این مرحله برای سالهای آینده که باید ساعتهای بیشتری را از خانه دور باشد، آماده میشود.
پس پدر و مادران مهربان و دلسوز ایرانی که حاضر هستید تمام سرمایه گذاری های حتی بیشتر از توان خود را برای کودکان خود انجام دهید ، با تحقیق و گزینش درست بهترین محیط را برای رشد و پرورش دلبند خود انتخاب کنید تا با یاری حق تعالی بتوانیم بزرگترین سرمایه های این مرز و بوم را برای ساختن آینده ای بسیار روشن و موفق پرورش دهیم .