بطور کلی آموزش مهارت تصمیم گیری و زندگی به کودکان موضوع مهمی است که با مطالعه کتب مرتبط و مشاوره با متخصصان میتوان آنرا فرا گرفت. تصمیمگیری درست مهارتی است که نیازمند آموزش دیدن و تمرین در موقعیتهای مختلف زندگی است. در ادامه به چند تکنیک مؤثر اشاره خواهیم کرد که به شما کمک میکنند این مهارت را به فرزندانتان آموزش دهید.
برای آنکه تصمیم گیری در ابتدا برای فرزندتان راحتتر اتفاق بیفتد و او با این فرایند زودتر آشنا شود، در تصمیمگیری برای فرزندتان چند گزینه ایجاد کنید و از او بخواهید تا بین آنها انتخاب کند. برای مثال از ۲ سالگی که میل به استقلال در کودک خود را نشان میدهد، ممکن است که او بخواهد همه کارها را خودش انجام دهد، مثلا تصمیمگیری برای انتخاب لباسهایی که بیرون میپوشد را خودش به عهده بگیرد. در این زمان تلاش کنید تا مانع او نشوید. به جای آن چند لباس مناسب را پیش روی او بگذارید و از وی بخواهید تا خودش میان آنها یکی را انتخاب کند.
بسیار اهمیت دارد که در جریان آموزش تصمیمگیری درست، با فرزندتان گفتگوهای مفیدی داشته باشید و الزامات هر تصمیم را برای او مشخص کنید. برای مثال اگر در یک روز سرد میخواهید بیرون بروید و فرزندتان اصرار دارد که خود لباسش را انتخاب کند، بدون اینکه مستقیماً با او مخالفت کنید به او بگویید که میتواند خودش انتخاب کند فقط از بین گزینهها تلاش کند تا گرمترین لباس را پیدا کرده و به شما نشان دهد. در واقع مشخص کردن الزام گرم بودن لباس در فرایند یک گفت و گوی صمیمانه یا یک بازی در شکلگیری بهترین روش تصمیمگیری کمک بسیاری به کودک خواهد کرد.
هر تصمیمی که میگیریم ما را از طرفی با برخی مزایا و از طرف دیگر با برخی معایب رو به رو میکند. اما آنچه که به ما در انتخاب درست کمک میکند این است که بدانیم در بدترین حالت چه اتفاقی رخ خواهد داد. برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودک نیز باید این مسئله مورد توجه قرار بگیرد. از کودک بپرسید که فکر میکند بدترین انتخاب و تصمیم چه خواهد بود و در صورت انجام آن چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. پرورش توانایی آیندهنگری و در نظر گرفتن شرایط به تقویت مهارت تصمیمگیری در کودکان منجر میشود.
برای تصمیم درست لازم است که بدانیم کفه ترازو به سمت کدام یک از گزینهها سنگینتر است. در واقع باید با شناخت جوانب مثبت و منفی بتوانیم گزینهای را انتخاب کنیم که بیشترین مزایا را دارد. این مسئله ساده به نظر میرسد اما بسیاری از بزرگسالان نیز در سنجیدن جوانب موضوع اغلب با مشکل مواجه میشوند. برای کودکانی که به مدرسه میروند و خواندن و نوشتن میدانند میتوانید لیستی تهیه کنید و به کمک هم مزایا و معایب انتخاب هرکدام از گزینهها را روی کاغذ بنویسید.
در جریان این کار از کودک بخواهید که مشارکت بیشتری داشته باشد و جوانب موضوع را حدس بزند و در نهایت خود بهترین گزینه را انتخاب کند.
ملاک هایی که برای تصمیم گیری فرزندتان انتخاب میکنید در تقویت یا تضعیف این مهارت تاثیر بسزایی دارند. برخی والدین که خود روحیه کمال گرایانهای دارند همواره برای هر تصمیمی عالی ترین معیارها را در نظر میگیرند و این پیام را به فرزندشان منتقل میکنند که او باید در انجام هرکاری بهترین باشد. این مسئله میتواند اضطراب زیادی را به کودک تحمیل کرده و زمینه ساز شکل گیری کمال گرایی در او نیز شود.
در این حالت فرزندتان همواره به دلیل اینکه فکر میکند در رسیدن به معیارهای تعیین شده از جانب شما با مشکل مواجه است به طور کل احساس ناتوانی کرده و نمیتواند به تصمیمی قاطع برسد. در نتیجه بسیار مهم است که وقتی کودک را برای اتخاذ یک تصمیم راهنمایی میکنید واقع بین باشید و سطح توانمندیهای او را در نظر بگیرید.
کودکان در مسیر رشد ممکن است بارها و بارها اشتباه کنند. این موضوع را در نظر بگیرید که تواناییهای شناختی فرزندان در سنین کودکی همانند توانمندیهای جسمانی شان محدود است و برای بهبودی نیاز به کمک شما دارد. در واقع همان طور که فرزندتان برای یادگرفتن راه رفتن بارها زمین میخورد و شما هربار باید دست او را بگیرید در مورد مهارتهای زندگی نیز لازم است چنین دیدگاهی را حفظ نمایید. پس به جای اینکه به خاطر هر اشتباه کودک او را سرزنش کنید و رفتارش را زیر سوال ببرید تلاش کنید با یکدیگر گفت و گویی صمیمانه برقرار کرده و در مورد گزینههای درست صحبت نمایید.
علاوه بر این برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان اجازه دهید فرزندتان به جای غرق شدن در احساس گناه و ناراحتی به این مسئله فکر کند که چگونه میتواند تصمیات نادرست را جبران نماید. وجود این رویکرد تربیتی از جانب والدین از اعتماد به نفس فرزندان محافظت کرده و به آنها در مدیریت درست هیجانها کمک میکند.
تقویت کردن از طریق تشویق کلامی یا رفتارهایی نظیر لبخند زدن، دست زدن، در آغوش کشیدن فرزند و خریدن یک جایزه به عنوان پاداش بیرونی نقش مهمی در شکل گیری رفتار فرزندتان ایجاد میکند. در حالی که تنبیه کردن تاثیر بسیار کمی در پرورش رفتارهای کودک دارد. در نتیجه به جای تمرکز بر اینکه فرزندتان چه کارهایی را درست انجام نمیدهد یا چه تصمیمات غلطی میگیرد تلاش کنید به تصمیمهای درست فرزندتان بپردازید و وقتی کودک کاری را به درستی پیش میبرد آن را نادیده نگیرید. بازخورد دادن در مورد رفتارهای صحیح فرزندتان به او نشان میدهد که برای گرفتن تصمیمات درست توانمند است و با تمرین بیشتر میتواند بر آنها مسلط شود.
مجموعه و پیش دبستانی دنیای اندیشه به عنوان استعدادیابی کودکان در اصفهان زیر نظر آموزش و پرورش استان اصفهان فعالیت دارد و با تولید و ساخت محتوای الکترونیکی طبق مصوبات آموزش و پروش سعی در جذاب کردن فیلمهای مهارتی و آموزشی داشته و با استفاده از آموزشهای نوین و عروسکی با حضور مربیان مجرب فضای مجازی را برای دلبندان شما جذاب تر ساخته است.
➖➖➖➖➖➖➖
گرد آورنده “بهناز ممیز”
مجله هنرزندگی◀️کودک
برای ثبت نام در دوره های استعدادیابی می توانید یا با شماره روابط عمومی تماس بگیرید و یا فرم زیر را تکمیل نمائید.
شماره روابط عمومی 09137991120
برای ثبت نام دوره پیش دبستانی می توانید یا با شماره روابط عمومی تماس بگیرید و یا فرم زیر را تکمیل نمائید.
شماره روابط عمومی 09137991120
1- بیش از هفت سال تجربه در زمینه استعداد یابی و خلاقیت با به کار گیری جدیدترین تکنیک های پژوهشی ، استعدادیابی و استعداد پروری با روش های به روز دنیا نظیر مونته سوری و……..
2-برگزاری انواع تست های هوش / استعدادیابی / خلاقیت برای تمامی گروه های سنی
3-پذیرش صبح و عصر در تمامی فصول
4-زیر نظر آژانس جهانی استعداد یابی WTA
5-آموزش برنامه نویسی کامپیوتری برای کودکان /ربــاتـیـک/آزمــایـشگـاه/خلــاقیـت/نـجــوم/اوریـگـــامــی/ایــروبیـک/شـطـرنـج/مـوسیقـی/زبان انگلیسی /تئاتر/نقاشی خلاق/عکاسی/کـلـوپ بـازی و…
6-قبولی صدر صد در آزمون های ورودی مدارس مطرح شهر اصفهان مثل(امام صادق، سادات ، زکریا، محمد باقر، معصوم، امام علی، ولایت و غیره)
7–بهترین کانال قصه گویی در کشور
8-ایجادو تشکیل ” خیر کوچولو ” اولین خیریه ای در کشور هست که اعضای آن را کودکان 3 تا 6 سال تشکیل می دهند
9- برگزاری کلاسهای گروه سنی 3-15 سال کلاس های ویژه استعدادیابی ، خلاقیت ، پژوهش در تابستان :اریگامی ، ایروبیک ، رباتیک ، فبک ، تکنولوژی فکر ، برنامه نویسی کامپیوتری برای کودکان، تئاتر ، حرکات موزون ، چرتکه ، سازه های ماکارونی ، شطرنج ، صنایع دستی ، عکاسی ، موسیقی ، نقاشی ، نجوم ، خلاقیت ، آشپزی ساده ، دوخت ساده ، کاردستی با اشیائ دور ریختنی
تلفن ثابت:
شماره روابط عمومی:
شماره موبایل:
آدرس:
ساعات کاری:
برای دیدن ویدئوهای بیشتر به گالری فیلم یا کانال آپارات مراجعه کنید.
کانال آپارات:
https://www.aparat.com/mnavabegh
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مهدکودک و پیش دبستانی دنیای اندیشه (دنیای نوابغ سابق) می باشد
دسته: روان شناسی